יום ראשון, 29 בנובמבר 2009

גולשים בחיתולים...


שלום לכם,

בחרתי לשתף אתכם בכתבה שקראתי היום (29/11/09) בעיתון ידיעות אחרונות תחת הכותרת "גולשים בחיתולים", מאת איריס ליפשיץ-קליגר.

העיתונאית כותבת על סקר שנערך בחודש האחרון שגילה כי כבר בגיל שלוש מתחילים ילדים בישראל לגלוש באינטרנט. הסקר, שנערך ע"י חברת TNS טלסקר, גילה כי למעלה מ60 אחוז מהילדים בישראל גולשים באינטרנט בממוצע שלוש שעות ביום. כמו כן, כמחצית מהילדים בגילאי 11-12 מאזינים למוסיקה דרך האינטרנט ומתכתבים בתוכנות מסרים מידיים.

יובל בירב, מרצה מהמכללה האקדמית בית ברל, מסביר שאסור להתעלם מהעובדה שבאינטרנט כמעט ולא קיים פיקוח. "על ההורים לבחון את מידת ההגבלה ואף להיות נוכחים בזמן שהילד גולש או משחק במחשב", הוא אומר, במיוחד כשמדובר בילדים צעירים במיוחד שעלולים להתמכר ולהיחשף לתכנים בלתי הולמים. הוא מציין לטובה את תרומתם של משחקי מחשב אינטרנטיים לרכישת מיומנויות כגון למידת שפות, חלוקת קשב, ניהול זמן, ניהול משאבים, תכנון מראש, פתרון בעיות וכישורי למידה. לדעתו, ילד שנמנעת ממנו גישה לאינטרנט עלול לפתח פער דיגיטלי שישפיע על התפתחותו האישית ועל האינטראקציה החברתית עם בני גילו.

לאה אופיר, ראש מסלול הגיל הרך במכללת בית ברל, מזהירה מפני משחקי מחשב אשר לא נותנים מענה לצרכים חברתיים ורגשיים, ולכן יש לשאוף לאיזון ע"י הגבלה ופיקוח של הזמנים והתכנים. לדעתה, כל ישיבה ממושכת מול מסך מנתקת את הילד מהסביבה ועלולה להביא לפגיעה מוטורית, גופנית וחברתית.

כיצד נפקח על גלישת הילדים ברשת? בכתבה מופיעות מספר עצות. יש להיות מעורבים בבחירת האתרים. מומלץ להגביל אותם לגלישה באתרים המבטיחים תוכן ייעודי לילדים ומהווים סביבה סגורה, מבוקרת ומפוקחת הנוקטת אמצעי בטיחות וזהירות – החל מקיום מערכת חוקים נוקשה וברורה האוסרת שימוש בשפה גסה ופוגעת (יש אתרים המפעילים מסננת ממוחשבת המנפה מראש קללות וביטויים שעשויים לפגוע בילדים או בביטחונם), ועד נקיטת אמצעים כלפי גולשים שלא עומדים בתנאים.

חשוב גם להכיר את הסיסמאות של הילדים ולעקוב מידי פעם אחר ההודעות שהם מפרסמים בפורומים השונים ואחר התגובות שהם מקבלים. הפעלת שמירת היסטוריה של שיחות בתוכנות מסרים מיידיים מאפשרת מעקב, כמו גם צפייה בהיסטורית הגלישה של הדפדפן. ישנם אתרים המנטרלים את מקשי הספרות על מנת להקשות על חשיפת פרטים מזהים. הכותבת גם ממליצה על נטרול מצלמת האינטרנט במחשב של הילד, על שימוש בשירותי גלישה בטוחה של ספקיות האינטרנט ועל התקנת תוכנות המאפשרות חסימה של תכנים לפי נושא ואתרים והגבלת זמני גלישה. תוכנה כגון פראלרט מאפשרת שליחת SMS או מייל להורה על כל אינטראקציה חשודה של הילד. כלי נוסף שמזהיר מפני אתרים פוגעניים הוא WEB OF TRUST שמפנה למאגר של מליוני אתרים שתוכנם אינו מיועד לילדים. אפשר להנחות את הילד המשתמש בפייסבוק להשתמש ברמת האבטחה הגבוהה ביותר כדי שפרטיו לא יוצגו למי שאינו חבר שלו. כמובן שישנן עוד מאות דרכים לגלישה בטוחה של ילדינו... המלצות לבלוג זה יתקבלו בברכה.

שלכם,

מיכל מעוז (מיכלי בלוגי).

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה